KADA TREBA POSETITI GINEKOLOGA?

 

Radi očuvanja zdravlja i prevencije bolesti od kojih neke mogu da ugroze Vašu reprodukciju, a neke i sam život, preporučuje se zdravim ženama da posete ginekologa jednom u 6 meseci do godinu dana, a ukoliko se pojave tegobe vezane za genitalno zdravlje, što pre. Redovne kontrole su bitne zbog toga što najopasnija oboljenja ne daju nikakve simptome dok ne odmaknu toliko da je mogućnost njihovog izlečenja mala.

U rutinskim ginekološkim kontrolama akcenat je na otkrivanju malignih i premalignih stanja grlića materice. Karcinom grlića je drugi karcinom po učestalosti. U visoko razvijenim zemljama karcinom grlića materice skoro da više ne postoji, jer je nacionalnim programima organizovano da svaka žena mora otići ginekologu dva puta godišnje. Ovo oboljenje prolazi kroz nekoliko premalignih stadijuma, od kojih je svaki izlečiv u 100% slučajeva, bez oštećenja bilo koje funkcije organizma, uključujući i reproduktivnu. U premalignim fazama karcinom grlića nema nikakve simptome, ali se vrlo jednostavno otkriva rutinskim ginekološkim pregledom koji uključuje i kolposkopiju.

Sem redovnih kontrola, izuzetno je važno obratiti se lekaru čim primetimo da imamo problem. Nažalost, živimo u vremenu koje nam nameće mnoge obaveze i napore, te ne stižemo da obratimo pažnju na svoje zdravlje dok tegobe ne postanu takve da nam onemogućavaju normalno funkcionisanje. To se obično dešava kad patološki proces već uzme maha, pa je često lečenje i dugotrajnije i ozbiljnije, a i sa manje uspeha nego da je počelo ranije. Uprkos uvreženom mišljenju, žene su otpornije na bol od muškaraca, a i sklonije su da svoje tegobe trpe, pa čak i ignorišu, očekujući da prođu same. Zbog toga ginekolozi često moraju da se bore sa zapuštenim zapaljenskim procesima, hormonskim poremećajima, ozbiljnim anemijama zbog obilnih, produženih ili čestih krvavljenja, sterilitetom ili malignim bolestima. Stoga je jako važno obratiti pažnju na poremećaje krvavljenja, te se javiti lekaru ukoliko menstruacija kasni više od 7 dana, ili ako traje više od 8 do 10 dana, ako je obilnija ili bolnija nego inače. Takođe, treba se konsultovati sa ginekologom ukoliko postoje bolovi u predelu donjeg dela trbuha, pojačana sekrecija iz vagine, bolni seksualni odnosi ili krvavljenje u toku ili posle njih.

 

uvod_slika

 

Posebnu pažnju treba obratiti na prvi ginekološki pregled u životu. Idealno bi bilo da mladi par, kad odluči da stupi u seksualne odnose, konsultuje i ginekologa. U svakom slučaju, vreme za prvi ginekološki pregled je čim žena postane seksualno aktivna. Naravno, postoje stanja i kod mladih devojaka koja iziskuju pomoć ginekologa, kao što su obilna ili neredovna menstrualna krvavljenja uzrokovana hormonskim poremećajima, i retka oboljenja koja tangiraju genitalni trakt kod dece i mladih devojaka koje nisu seksualno aktivne.

Prvi ginekološki pregled je čin koji u mnogome opredeljuje stav žene prema ginekologu uopšte, te je jako bitno da taj prvi pregled ne bude ružno iskustvo. Zbog toga je pametno prvi put otići kod ginekologa kad nemate nikakve tegobe, da ginekološki pregled ne bude bolan, te odabrati ginekologa u koga imate poverenja, koji će biti pažljiv i strpljiv. Zato je i važno lekaru reći da je to prvi pregled u životu, da bi Vam on objasnio kako pregled izgleda, te Vas time pripremio i učinio da Vam ne padne teško ono što treba da bude zdrava navika.