Trudnoća je jedan od najvažnijih perioda u životu žene. U našem jeziku postoji sinonim za ovaj period koji se ne može naći ni u jednom drugom jeziku. Samo je naš jezik iznedrio izraz «drugo stanje», koji sveobuhvatno, filozofski, govori o izuzetnosti ovog perioda. Za kratko vreme, u toku od svega 9 meseci, dolazi do ogromnih promena u psihofizičkom funkcionisanju organizma žene, koje su samo podloga za suštinsku promenu u životu. Za vreme trajanja trudnoće, Vaše telo se prilagođava povećanim zahtevima.

To postiže na svim nivoima - od pojedinačnih ćelija vašeg organizma do celog tela. Nivoi pojedinih hormona za 9 meseci rastu i do nekoliko desetina hiljada puta, drugi se skoro potpuno gube. Raste ukupna količina tečnosti u vašem organizmu, koja se manifestuje povećanjem količine koja kruži Vašim telom kroz krvne sudove, kao i povećanjem u tkivima, hrskavicama, zglobovima. Rastu Vaše potrebe za kiseonikom i hranljivim materijama, menjaju se potrebe za snom, odmorom i fizičkom aktivnošću. Posledica tih promena je da svi Vaši sistemi organa funkcionišu na povećanom nivou: težina materice raste od 50 g do 1 kg, količina krvi poraste oko 1,5 l, srce radi oko 15 otkucaja više svakog minuta, raste pritisak u venama nogu. Takođe, u trudnoći dišete neznatno ubrzano, kao i nešto dublje, a bubrežni sistem radi oko 50% više nego van trudnoće.

Štitna žlezda, nadbubreg i pankreas takođe rade na povećanom režimu. Pod uticajem velike količine progesterona, probavni sistem radi sporije i zadržava više vazduha, a nelagodama kasnije doprinosi i pritisak velike gravidne materice u trbuhu. Sve je to praćeno i različitim promenama u psihičkoj sferi, od kojih su neke izazvane promenjenim nivoima hormona, a druge individualnim doživljavanjem novog stanja i njegovog suštinskog značenja.

Unutrašnji odnos žena prema svojoj trudnoći je izuzetno kompleksna i krajnje individualna mešavina raznorodnih misli i osećanja, koja često umeju da budu u sukobu. Većina žena je iskusila specifičnu mešavinu radosti i strepnje koja prožima ovu fazu života. Trudnoća je suštinski radostan period, pun iščekivanja, ali praćen mnogim nelagodnim senzacijama i njihovim psihičkim doživljavanjima.

Jedan od najčešćih problema je nagli dobitak težine, kao i promena oblika i funkcionisanja tela. Radost iščekivanja je često zatamnjena osećajem umora i pospanošću, promenom telesne šeme, praćene strahom od reakcije partnera na gojaznost trudnice, smetnjama u probavi i mokrenju, kao i dilemama u pronalaženju pravog značenja ovih tegoba: da li su one normalne i bezopasne, ili možda pokazuju da nešto nije u redu. Česta je i nesigurnost i nedostatak sampouzdanja praćen promenama u raspoloženju. Najbolji način za rešavanje ovih dilema je razgovor sa stručnjakom, koji će Vam pomoći da nađete pravu meru u aktivnostima i odmoru, da Vam ukaže koje su aktivnosti korisne i bezopasne, a koje mogu da budu i ugrožavajuće po ishod Vaše trudnoće.

Porođaj, kao vrhunski dogadjaj ove faze, jeste čin kojim dvoje ljubavnika prelazi ogroman kvalitativni pomak i postaje porodica. Za prvorotku, to je uzrok straha od nepoznatog, od bola, kao i strepnja da neće biti na nivou tako zahtevnog zadatka. Najbolji lek protiv straha je znanje, u pravoj meri i na pravi način, kao i psihička i fizička priprema za velike zahteve ovog čina.

 

dada_copy

 

1. UTVRĐIVANJE TRUDNOĆE - UZ pregled

 

Po izostanku menstruacije 7 do 10 dana sa sigurnošću se može utvrditi trudnoća. U tom periodu se utvrđuje da je trudnoća u materici, utvrđuje se vitalnost ploda, a srčana frekvencija preko 100 otkucaja u minutu dobar je prognostički znak, kao i veličina žumančane kese ispod 4mm. Određuje se povoljan odnos veličine ploda (CRL-a) i srednjeg prečnika gestacionog meška. Ukoliko su ovi parametri povoljni, konstatujemo da je u pitanju trudnoća sa dobrom prognozom.

U ovom periodu treba proveriti/utvrditi krvnu grupu trudnice, proveriti krvnu sliku i nalaz urina.

 

 

 

 

 

2. TRUDNOĆA U 10.NEDELJI GESTACIJE

 

U 10. nedelji gestacije UZ pregledom već se mogu uočiti eventualne malformacije ploda, odnosno pravilno građen plod. U glavici embriona jasno se razaznaju tri anehogena polja koja predstavljaju začetke CNS-a (centralni nervni sistem). Jasno se raspoznaju začeci ekstremiteta, srčana radnja viša od 100 otkucaja u minutu i usađivanje pupčane vrpce u plod.

 

 

3. TRUDNOĆA OD 11. DO 14. NEDELJE GESTACIJE

Pravilno urađen UZ pregled u ovom periodu omogućuje selekciju na normalne trudnoće i one sa potencijalnim rizikom od malformacija u građi ploda ili sa mogućim genetskim malformacijama. Pregled se u našoj ordinaciji vrši na aparatima poslednje generacije,a obavljaju ga lekari-specijalisti, obučeni i sertifikovani za tu vrstu pregleda po programu FMF-a iz Londona (www.fetalmedicine.com.). Rezultati se obrađuju u FMF programu koji se obnavlja i unapređuje svake godine. Pristup programu Fondacije imaju lekari koji svake godine moraju da sertifikuju svoje licence.

 

 

Nestručno obavljen pregled u ovom periodu dovodi do zabluda i često do nepotrebnih intervencija (amniocenteze, CVS-a i CC-a) koje su rizične po trudnoću (5% spontanih pobačaja) i vrlo su skupe.

U ovom periodu sagledava se pravilna građa kostiju lobanje i lica, pravilna građa mozga bebe, postojanje očnih jabučica, odnosno sočiva, naslućuje se eventualni rascep tvrdog nepca i sagledava se kompletna građa skeletnog sistema, kako dugih kostiju, tako i kostiju šake i stopala. Određuje se građa i veličina srca bebe, postojanje želuca i bešike. Utvrđuje se položaj posteljice i trosudovni pupčanik, kao i njegova insercija u trbušni zid ploda.

U ovom periodu potrebno je uraditi kombinovani dabl test. Njega čine UZ pregled kojim se utvrđuju markeri hromozomopatija i biohemijski deo testa kojim se utvrđuju biohemijski markeri iz krvi majke (Bhcg i PAP).

Ultrazvučni markeri hromozomopatija:

 

          1. Postojanje/odsustvo nosne kosti ploda

          2. IT (Intrakranijalna translucenca - 4. moždana komora)

          3. Maksilofacijalni ugao (ugao između maksile i nosne kosti)

          4. Trikuspidalna regurgitacija (rad trikuspidalnog zaliska srca)

          5. Ductus venosus (pravilno funkcionisanje desne polovine srca)

          6. NT (nuhalna brazda-debljina kožnog nabora na vratu ploda) 

 

Navedenih šest markera koriste se u proračunu ultrazvučnog dela screening testa.

TAČNOST OVOG TESTA JE 95 %.

Kada rezultat testa pokaže povećan rizik na genetske anomalije, sledi dalja dijagnostika (citogenetske analize). Ovim se analizama određuje kariotip ploda, odnosno broj i pravilna građa hromozoma. U tu svrhu radi se amniocenteza (uzimanje plodove vode), CVS (uzimanje ćupica horiona) i CC (od 22. nedelje gestacije uzimanje krvi iz pupčanika ploda)

 

 

11,3 NG RENDER 11,6 NG RENDER 12 NG CNS

Trudnoca

Trudnoca

Trudnoca

13 NG PLUĆA, BUBREZI 1O NG CNS 10 NG CNS

Trudnoca

Trudnoca

Trudnoca

12 NG GLAVA MERENJE NT-a  

Trudnoca

Trudnoca

 

 

 

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

Trudnoca Trudnoca Trudnoca

 

Pogledajte snimke:

Play 11 NG DUCTUS VENOSUS - NEGATIVAN A TALAS Play 11 NG DUCTUS VENOSUS - NEGATIVAN A TALAS - 1
Play 11 NG - KRVOTOK Play 13 NG AV PRESEK 1
Play 13 NG Play 13 NG ART PULMONALIS
Play 13 NG AV PRESEK Play DUCTUS 13 NG PS
Play DUCTUS 17 NG PS Play DUCTUS PS 20 NG
Play DUCTUS PS Play DUCTUS VENOSUS 2
Play DUCTUS VENOSUS 4 Play DUCTUS VENOSUS 12 NG - 4
Play DUCTUS VENOSUS 12 NG PS - 1 Play DUCTUS VENOSUS 12 NG PS - 2
Play DUCTUS VENOSUS 12 NG - 2 Play DUCTUS VENOSUS - NEGATIVNI A TALAS - 2
Play DUCTUS VENOSUS - NEGATIVNI A TALAS Play DUCTUS VENOSUS
Play DUCTUS Play MITRALIS
Play TRICUSPIDUS 1 Play TRICUSPIDUS 2
Play TRICUSPIDUS 3 - 12 NG Play TRICUSPIDUS 4
Play TRICUSPIDUS 5 Play ŽUMANJCE 12 NG PS - 2

 

 

4. TRUDNOĆA OD 16. DO 18. NEDELJE GESTACIJE

 

U ovom se periodu UZ pregledom sagledava morfologija ploda. Horoidni pleksusi se smanjuju i ustupaju mesto novorazvijenim delovima centralnog nervnog sistema. U građi mozga diferenciraju se falks cerebri, cavi septi pelucidi, atrijumi, cerebelum sa vernisom i cisterna magna. Postoji tendencija da se u ovom periodu uradi i fetalna ehokardiografija, jer je aparatima novije generacije to moguće tačno izvesti u većini slučajeva.

UZ pregledom transvaginalnom sondom utvrđuje se dužina cerviksa kao i položaj posteljice.

U ovom periodu je potrebno ponoviti analizu krvne slike i urina, uraditi glikemiju i cervikalni bris (određivanje bakteriološke flore cervikalnog kanala).

 

 

 

 

5. TRUDNOĆA OD 22. DO 28. NEDELJE GESTACIJE

 

Ovo je period trudnoće u kome je normalno povećana količina plodove vode, te su tako UZ pregledi olakšani. Sada se obavlja tzv. ekspertski ultrazvučni pregled. Utvrđuje se definitivan položaj posteljice, a vaginalnom sondom meri se dužina grlića (cerviksa) materice (ovo je i poslednji trenutak za eventualno stavljanje serklaža). Sem već opisanih struktura mozga u 3D tehnologiji utvrđuje se i postojanje corpusa calosuma (pre uvođenja 3D tehnologije postojanje ove kominsure mozga moglo je da se utvrdi samo magnetnom rezonancom). U ovom se periodu vrši fetalna ehokardiografija koja predstavlja vrhunac UZ dijagnostike. Koristi se 4D tehnologija sa STIC programima kojima se određuje građa i pravilan rad srca bebe. Sagledavaju se i ostali organi (želudac, bešika, bubrezi, neuralna cev, ekstremiteti...).

Obavlja se redovna kontrola krvne slike, urina i glikemije.

 

 

 

6. TRUDNOĆA POSLE 30. NEDELJE GESTACIJE

 

U ovom se periodu prati simetričan rast ploda, količina plodove vode, položaj fetusa, kao i položaj i građa posteljice.

Posle 25. nedelje trudnoće krvotok u arterijama koje matericu snabdevaju krvlju poprima gestacioni (trudnički) oblik. Doplersko praćenje protoka deo je standardnog pregleda, a poremećaj tog protoka može biti od sudbinskog značaja po trudnoću. Ovi protoci ukazuju na pojavu PIH-a (preeklampsija) što predstavlja najteže oboljenje u trudnoći. Doplersko praćenje protoka kroz MCA (centralna moždana arterija) i pupčanik bebe, takođe je deo standardnog pregleda. U slučajevima visokorizičnih trudnoća (dijabet,PIH,sistemske bolesti), izuzetno je važna pravilno urađena biometrija i dopler krvnih sudova. Tim pregledima utvrđujemo stepen ugroženosti ploda, odnosno trenutak u kome treba završiti trudnoću.

Redovna mesečna kontrola krvne slike, urina i glikemije, ponoviti bakteriološki pregled brisa cerviksa.

 

kliknuti na sliku za pun prikaz

CNS_34_NG_2

CNS 34 Nedelje gestacije 

 

 

  

 

7. TRUDNOĆA POSLE 40. NEDELJE GESTACIJE

 

Usled neredovnih menstruacija ili nepravilno određenog termina porođaja, susrećemo se sa pojmom prolongiranih/prenesenih trudnoća. Doplerski pregledi u ovom periodu jesu od presudnog značaja za određivanje vremena porođaja. Njima se utvrđuje redistribucija krvotoka ploda i određuje trenutak njegove ugroženosti. Doplerski pregledi predstavljaju deo šireg ispitivanja biofizičkog profila ploda. Sem biometrije (veličina ploda) u biofizički profil spada i određivanje količine plodove vode (AFI), pažljivo beleženje pokreta ploda i CTG zapis.

 

 

8. CTG PREGLEDI od 30. do 40.  NEDELJE GESTACIJE

 

Ovim se pregledima simultano prati rad srca bebe, njeni pokreti i aktivnosti materice. Pravilnim očitavanjem rezultata CTG-a smanjuje se bespotrebna i štetna terapija tokoliticima (lekovi koji sprečavaju prevremeni porođaj). U slučajevima zastoja u rastu deteta, PIH-a, dijabeta... CTG pregled je jedan od bitnih pokazatelja staja ploda. 

 

 

Kakva sreća ... beba!!!