HORIONSKE ĆUPICE
Uzorkovanje ćupica horiona podrazumeva ispitivanje tkiva posteljice. Beba i posteljica vode poreklo od iste ćelije i zato imaju identične hromozome.


KAKO SE IZVODI CVS?
CVS se izvodi u lokalnoj anesteziji pri čemu se iglom ulazi u majčin abdomen i uzima uzorak ćupica horiona. Igla se pažljivo prati pomoću UZ sonde. Procedura traje oko 1 minut, a  nakon toga se proverava normalan rad bebinog srca.


ŠTA SE MOŽE OČEKIVATI POSLE  CVS-a?
Prvih nekoliko dana posle intervencije mogući su neprijatni osećaji u predelu abdomena, laki bolovi ili manje krvarenje. Ovo su sasvim očekivane pojave, a trudnoća se, u većini slučajeva, nastavlja bez problema. Za ublažavanje bolova preporučuju se analgetici (Paracetamol), a u slučaju jakih bolova praćenih krvarenjem ili pri pojavi visoke telesne temperature, trebalo bi obavezno potražiti medicinsku pomoć.


KAD SE MOGU OČEKIVATI REZULTATI  CVS-a?
Rezultati kompletnog, klasičnog kariotipa dostupni su za jedan do tri dana. U oko 1% slučajeva proceduru treba ponoviti  pošto rezultati ne dovode ni do kakvog zaključka. Rizik od pobačaja tokom izvođenja intervencije je 1%, a ako do pobačaja dođe posle intervencije, to će se dogoditi u narednih nekoliko dana. Neka istraživanja su pokazala da u slučaju izvođenja CVS-a pre 10. NG postoji mala opasnost od pojave abnormalnosti na bebinim prstima ruku ili na stopalima, pa se ova intervencija ne izvodi pre 11. NG.

 

 

Trans Abdominalni CVS 

 

 

Trans Vaginalni CVS